Sunday, December 25, 2011

BerSMS dgn Si Dia


hye ols... wah pagi tadi Ieyda punya la fed up sebab nak kenduri... tngok-tngok malam nie 'Si Dia' antar msj... takyah tulis la noh apa yang kami sembang-sembang... Serius Ieyda tak taw perasan Ieyda nie... dlu Ieyda pernah suka kat dia tapi bila dapat ta banyak pompuan suka kat dia n dia dah da kapel Ieyda nak padamkan perasaan nie... tapi bila boleh padam n kian pudar tetiba ja Ieyda dapat taw 'Si Dia' break off ngan gf dia... So Ieyda nie kan jenis yang suka bersimpati... Walau apa pown Ieyda yang lebih kenal ngan dia selepas ibu n bapa dia sebab Ieyda penah duduk dngan dia nak dekat setaun gak la... bukan kat rumah lah... tapi dalam kelas.. masa tu Ieyda baru form 2...

Now Ieyda nak tukarkan perasaan tu kepada perasaan seorang kawan kepada kawan baik...tak nak lebih-lebih... kalu ada jodoh kawin kalu tak dak jodoh kawan... kan senang....
Ieyda tak nak mengharap sebab Ieyda akan kecewa.... Ieyda nie stai suka tengok orang yang Ieyda sayang bahagia...Ieyda tak bahagia tak pa.... Nie pown Ieyda baru lepas msj ngan dia.. kami stop pown pasal dia dah mngantuk sngat-sngat... mesty korang ingat dia poyo n whatever... sebenarnya dia nie budak baik... sembahyang 5 waktu cukup,dengar cakap mak ngan ayah dia, kalu masa balik skolah dia akan tewus balik umah kcuali kalu ada something like jamuan ke....

dah la lagi banyak Ieyda tulis lagi bnyak rahsia Ieyda korang taw....

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Saturday, December 24, 2011

Kenduri


hye ols... Ieyda dah nek fed up sngt dah ngan kenduri nie... dah la ada sorang mak cik nie suka mnyibuk n mnyusahkan orang...

Ieyda tak taw nak cakap pa sebenarnya nie....

menci,menci,menci

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Friday, December 23, 2011

Present..


Hye ols... harinie Ieyda nak cerita pasal hadiah... mesti korang pelikkan knapa msti hadiah??
nie pasal hadiah sbb dapat keputusan cemerlang dalam PMR.. Ieyda tak taw nak dapat apa daripada mak ngan ayah Ieyda.. kak Ieyda pown nak bagi hadiah tapi dia tnya Ieyda nak apa.. kalau aku tak de aty perut sah Ieyda dah mintak iPhone 4s ja... tapi Ieyda pikir gak... so Ieyda angkatt bahu ja... tapi kawan Ieyda lak dia mintak telefon baru kat abah dia tengok-tengok abah dia beli Samsung Galaksy kat dia... kadang-kadang Ieyda jeles gak ngan dia... walaupown abah dia garang tapi abah dia bagi apa yang dia nak... tapi Ieyda?? Diaorang semua pakat-pakat sibuk ngan kenduri abg Ieyda... Argh...kenduri!!kenduri!!kenduri!! Ieyda dah nek fed up dh ngan kenduri... sebab??
first sebab nak kenduri Ieyda tak leh g melancong
second sebab kenduri cadangan Ieyda satu pown mak Ieyda tak terima(alasan bodoh)
third sebab nak kenduri Ieyda tak dapat apa untuk kejayaan Ieyda dalam PMR walaupown Ieyda masuk list dalam senarai nama pelajar cemerlang...
dah la Ieyda malas nak taip dah...

p/s: semalam nangis sampai bengkak mata..dalam bilik je la..

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Thursday, December 22, 2011

RESULT PMR!!!!



Alhamdulillah Ya Allah... hanya Tuhan ja yang taw perasaan Ieyda masa pengetua sebut nama Ieyda tadi.... Sebab Ieyda taknak hampakan harapan mak ngan ayah Ieyda... sebaik nama Ieyda diumumkan air mata Ieyda keluar terus.... Orang yang dapat 8A pown nangis ckit ja...

Korang nak tawu ka result Ieyda berapa?? Betoi nie nak taw?? Tak nyesal??
okk.... result Ieyda ckit ja... just 5A 3B 1C ja... Tapi still termasuk dalam senarai pelajar cemerlang... budak dapat 8A ada 3 orang ja...

Love U ols.... :)

tak taw nak tulis pa dah.. coz terlebih excited... Tambah-tambah Bahasa Enggeris.. Ieyda tak sangka yang Ieyda boleh dapat B... sebab selama nie Ieyda selalu dapat D ja.... Nak taw ka mata pelajaran pa yang A 2??
keh3...okk Ieyda gtaw la.. sabar la.... nk taw ke tak?? kalu nak sabar erk...
matapelajaran yang dapat A ialah BAHASA MELAYU , MATEMATIK , SAINS , GEOGRAFI , kEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU(EKONOMI RUMAH TANGGA)...

dah puas aty?? Ieyda tak sepandai korang tapi boleh la cukup-cukup makan.. tu pown Ieyda dah bersyukur sangat-sangat.... sebab Ieyda la orang first dalam keluarga nie dapat A lebih daripada 2 taw... ceh bangga....

kbye....
MUAHH!!

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Tuesday, December 20, 2011

RESULT PMR!!



Hye ols... hari nie Ieyda 'agak' sehat la... sebenarnya Ieyda update kat blog nie sebab Ieyda 'agak' takowt sebab only 2 days Result PMR nak kluar... Aduh... Capek deh.... macam mna erk?? mula-mula memang takowt gak sampai demam-demam tapi bila pkir-pkir balik nak takowt apa... lain la kalau boleh amek sekali lagi PMR tu kan3??

And bila Ieyda ingat yang mak Ieyda tak bagi tukar sekolah nk buat apa dapat result elok-elok... kalu dapat elok pown still tak boleh pindah buat pa.. Mak Ieyda kata kalu dapat elok boleh pi sekolah sains ja... kalu kurang elok dok ja kat sekolah tu... orang lain semua pakat tak mau dok kat sekolah tu... yang cikgu asyik dok suruh pindah... yang mak Ieyda tak bagi pindah...senang-senang Ieyda nak tukar sekolah masuk sekolah agama senang...

Ntah la tiba-tiba ja berminat nak masuk sekolah agama... keh3...
tapi tak berminat nak jadi ustazah....

k larh nnty Result kluar Ieyda update lagi kalu dapat elok la... kalu kurang elok Ieyda pkir dlu nk update ke tak... k bye....

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Friday, December 16, 2011

Fever Again..


Hye ols... sory la Ieyda dah tak letakkan cerpen Puteri Pilihanku tu sebab Ieyda tak larat nak copy coz panjang sangat... ok.. hari nie tetiba ja demam.. bangun pagi tadi ok ja tapi lepas-lepas Ieyda baca paper smbil berjemur dgn panas pagi tetiba sakit kepala n tewus demam.. Hadui dah la dua minggu lepas dah demam dah... Pastu besok dh la nak kluar beli barang-barang nak kenduri.. kalu tak lega jugak alamatnya tak leh ikot la... wuaaaaa.....

korang macam mana sihat ker?? baru jer semalam kawan Ieyda tanya Ieyda sihat ke tak....n Ieyda jawab terlebih sihat tengok-tengok hari nie demam plak... nak makan pown tak lalu..tadi pown makan nasi setengah senduk nasi jewr.. tu pown sebab nak makan ubat....

k larh... ols... Ieyda dah tak larat nak taip....bye..:)

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Wednesday, December 14, 2011

Lawak Bodoh- Robot Kesan Pembohongan


Samad adalah seorang profesor terulung, dia berhasil mencipta robot yang boleh mengesan pembohongan, dia membuat robot itu sehinggakan ketika mendengar pembohongan, robot tersebut akan terus menampar si pembohong itu…

Samad dengan bangganya membawa robot itu ke ruang tamu dan menunggu anak lelakinya pulang. Tapi anaknya tidak kunjung pulang. Sehingga pagi barulah anaknya pulang.

“Kamu dari mana?” tanya Samad.
“Ada pelajaran tambahan ayah”, jawab anaknya.
*PLANG* Robot tersebut menampar anaknya.

“Nak, ini adalah robot ciptaan ayah, dia akan menampar sesiapa yang berbohong! Sekarang katakan dengan jujur, kenapa kamu pulang lewat??!
“Maaf ayah… saya baru habis memonton movie di rumah kawan…”.
“Cerita apa?
“Cerita Papadom ayah”.
*PLANG*
“Katakan dengan jujur cerita apa?!”
“Maaf ayah… saya tengok cerita lucah”.

Mendengarkan itu marahlah Samad.
“Kamu nie… kecil-kecil dah nakal… kamu nak jadi apa bila besar nanti?! Malukan ayah saja perbuatan kamu nie. Masa ayah kecil dulu , ayah tak pernah pun buat macam nie.

*PLANG* Samad ditampar oleh robotnya.
Suasana hening untuk beberapa ketika…

Isteri Samad kemudian masuk ke ruang tamu dan langsung berkata… “Huh, sama saja kelakuannya, ke mana akan tumpahnya kuah kalau tak ke nasi? Bagaimana pun sememangnya dia anak awak…”

*PLANG*
Robot menampar isteri Samad sebelum isterinya sempat menyelesaikan kata-katanya…
dan semua terdiam…


✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Monday, December 12, 2011

Terkecil Hati


Hye ols.... hurm hari ni mood Ieyda agak sensitif... sebab?? so many things make I angry and sad.... first.. dalam seminggu nie my Dad demam pastu Ieyda rasa dia mcm marahkan Ieyda ja... mungkin sebab Ieyda ada tegur dia sebab dia hisap rokok... mcm mna Ieyda tak tegur bayangkan dia demam pastu asyik batuk-batuk pastu boleh merungut pulak knapa tak baik-baik batuk tu... lepas ja hari tu Ieyda tengok dia mcm marah kan Ieyda ja... selalu kalau Ieyda buat apa-apa mesti dia tegur tapi skarang?? NO!!... ok menangis seketika...

Then hari ni pulak macam besa la dengan perangai dinginnya... ok la Ieyda paham... tapi tadi anak-anak Ieyda.. opss... anak-anak kucing Ieyda yang baru berumur 10 hari menangis coz Ibu dia tak dak... my kittens menangis kuat sangat masa tu my Dad baru ja mai tengok tv pastu dia kata buang anak kucing tu kat luar hingar... kalu letak kat luar kejap lagi bapak kucing mai alamatnya arwah la my kittens tu.... Ieyda memang selalu diam... tapi kali nie Ieyda diam n terasa sangat dengan kata-kat my dad.. memang korang rasa remeh je kan?? tapi kalau korang yang ada or lalui masa tu Ieyda rasa korang pon ikot terasa jugak....

ok larh Ieyda tak ambil hati pown dengan ayah Ieyda cuma terkecil hati ckit ja....keh3.....
ok larh stakata nie aje.... Ieyda luahkan perasaan... hurm besok jgn lupa taw... cerita lawak plak larh kali nie...

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Thursday, December 8, 2011

Menempah Bilik Di Neraka Sebelum Mati


Hye semua... hari nie Ieyda nk kongsikan skit cerita pasal seorang perempuan yang biadab dan mempemainkan hukum hakam agama Islam...

Menurut majalah tersebut, pada hari kejadian, gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat Barat itu menaiki sebuah mikrobas (bas mini) untuk menuju ke satu destinasi di wilayah Iskandariah. Malangnya walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata. Bajunya agak nipis, seksi hampir terlihat segala yang patut disembunyikan bagi seorang perempuan daripada pandangan lelaki ajnabi atau mahramnya.

Gadis itu dlm lingkungan 20 tahun. Didalam bas itu ada seorang tua yg dipenuhi uban menegurnya, "Wahai pemudi,alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu. Itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki " nasihat orang tua itu.

Namun, nasihat yang sangat bertepatan dengan tuntutan agama itu dijawab oleh gadis itu dengan jawapan yang nakal dan mengejek. " Siapalah kamu hai orang tua? Apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di syurga atau neraka? " Setelah menghamburkan kata-kata yg sangat menghiris perasaan orang tua itu gadis itu tertawa mengejek panjang. Tidak cukup setakat itu, si gadis lantas cuba memberikan telefon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata-kata yang lebih dahsyat.

" Ambil handphone ku ini dan hubungilah Allah serta tolong tempahkan sebuah bilik di neraka Jahannam untukku " katanya lagi lantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawasanya dia sedang mempertikaikan hukum Allah dengan begitu biadab. Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan daripada si gadis manis itu. Sayang wajahnya yang ayu tidak sama dengan perlakunya yang buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam. Ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Lantas semua yang di dalam bas itu tidak menghiraukan gadis yang masih muda itu yang tidak menghormati hukum hakam itu dan mereka tidak mahu menasihatinya kerana khuatir dia akan menghina agama dgn lebih teruk lagi.

Sepuluh minit kemudian bas itu pun tiba di perhentian. Gadis seksi bermulut celupar tersebut didapati tertidur dimuka pintu bas. Puas pemandu bas dan para penumpang yang lain mengejutkannya tetapi gadis tersebut tidak sedarkan diri. Tiba-tiba orang tua yang menasihatinya tadi terus memeriksa nadi si gadis itu. Sedetik kemudian dia menggelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak disangka-sangka. Para penumpang menjadi cemas dengan situasi yang menggemparkan itu.

Dalam suasana kelam kabut itu, tiba-tiba tubuh gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. Tapi sekali lagi mereka terkejut. Sesuatu yang sedang aneh berlaku pada mayat gadis yang terbujur kaku di jalan raya itu. Mayatnya menjadi hitam seolah-olah dibakar api. Dua tiga orang yang cuba mengangkat mayat tersebut juga kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik saja menyentuh tubuh si mayat. Akhirnya mereka memanggil pihak keselamatan untuk menguruskan mayat itu.


p/s:SUBAHANALLAH....jaga lah tingkah laku anda ketika berada di tempat orang/ suci....




✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Wednesday, December 7, 2011

Cerita Seram Tandas Pejabat


Hye peeps.. harinie Ieyda nak kasi cerita hantu kat korang... nak jugak reaction korang lepas baca nie.... LAYAN....


Sebuah kisah benar yg terjadi dan tak dpt dilupakan oleh penulis sepanjang hidupnya!
Pesanannya, Hati2lah bila masok ka tandas dan pandang sekeliling dan baca doa masuk tandas supaya anda tidak mengalami apa yg beliau alami.

Malam itu, malam Jumaat. Kebanyakkan anggota polis dan penyiasat-penyiasat semua dah balik ke rumah, ada yang keluar makan, ada pulak yang sedang melakukan rondaan atau serbuan di tempat-tempat yang hangat disarangkan jenayah. Aku baru jer balik dari rumah mayat SGH utk mengenal pasti satu mayat yg menurut doktor rumah mayat, adalah Lim Ah Bee, seorang pemandu teksi, yang dilaporkan hilang 7 hari lepas. Memang betul tu lah dia, menurut gambar-gambar yang diberikan oleh ahli keluarganya, yg melaporkan kehilangan Ah Bee kelmarin. Badanku berlengas peluh dan bau busuk dari bilik mayat.

Setibanya dipejabat, aku mencapai tuala dan sabun, menukar kasut, dan menuju ke arah bilik mandi. Jam di dinding menunjukkan pukul 12:20 malam. “Apa lah nasibku ini” aku mengeluh… Baru semalam shif pagi, dan hari ini hari cuti aku. Tapi terpaksa bekerja juga. Sgt Hilal terpaksa mengambil cuti tergempar kerana bapanya sakit teruk. Takpelah hari ni hari dia. Besok mungkin hari ku pulak. Sampai jer di bilik air, aku terus menuju ke kamar mandi. Seluruh bilik air tu kosong, sebab hanya 3 orang jer yg bertugas malam tu. Kedua-dua rakan sekerja yg bertugas keluar menghadiri kes. Aku pun melucutkan pakaianku, terus membuka air panas dan membiarkan air itu menbasahi seluruh rambut dan badanku…

Tiba-tiba, terdengar bunyi yang aneh, “Pssssttttt”
Mula mula, aku fikir salah seorang dari kedua rakanku itu dah balik ke stesyen dan ada di kamar mandi. Aku pun menjerit

“Bala, kau ke tu ?”tapi tak ada jawapan.

Aku pun sambung menggosok gosok sabun ke seluruh badanku. Kurang dari 3 minit kemudian, bunyi tu ada lagi…

“ Psssssssttttt”

Tetapi kini, diikuti dengan bau wangi, seperti bunga mawar. Dentuman hatiku terus pantas, dan perasaan takut menyelubungi ku. Aku pun bergegas mengosokan sabun yang masih ada di tubuhku, ambil tuala dan mengelap seluruh tubuh. Setelah menyarung seluar, aku mencapai baju dan terus membuka pintu…

Tiba-tiba, didepan muka ku, bunyi itu datang lagi, kini lebih kuat

“PSSSSTTTTTT” ……….. diiringi bau wangi yg menusuk hidungku…

Aku terpaku, tidak bergerak seketika… Lepas tu barulah aku pandang ke atas…..

***PERHATIAN!!!

Pada sesiapa yg lemah semangat, harap hentikan membaca sampai disini jer, kerana kejadian ini memang benar2 berlaku.

Sila scroll ke bawah…

> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>

> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>

> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>
> > > >>

Lalu aku tertawa sendiri…

“Cilaka punya perfume dispenser”


p/s: amacam seram tak??? Kahkahkah....

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Tuesday, December 6, 2011

SWEET DREAMS


selamat pagi peeps.... wah xsabarnya nk cita.... asikk...... okkk... Ieyda nk cita la nie...
semalam Ieyda tidur 'agak' awal pastu Ieyda mimpi yang 'si dia' muncul dlm mimipi sebagai watak utama beb.. huh terbuai perasaan seketika... ya la... dia hero Ieyda heroin... tapi masa first tu dia cerita yang dia ada private problem... so Ieyda jadi prihatin la... pastu tiba-tiba ja dia hilang besa la mimpi tak penah nak tetap... tapi sampai satu mimpi nie Ieyda pi cari dia kat Masjid kot sebab Ieyda taksure tempat tu tapi tak jumpa.... tapi masa Ieyda balik baru ja nak rehat tiba-tiba ayah Ieyda panggil kata ada kawan mai umah cari Ieyda pastu Ieyda dengan malas keluar la... pastu Ieyda nampak uniform milik 'si dia' tersangkut kat pintu so hati nie terlonjak riang la... tapi bila Ieyda cari 'si dia' tak dak tiba-tiba 'si dia' tegur Ieyda dari belakang wah betapa indahnya....


Pastu 'si dia' ajak kluar... apa lagi bagai orang mengantuk sisorongkan bantal la....
pastu tewus lesap mimpi tu mai mimpi laen plak...
now Ieyda pown nak lesap gak larh... kye suma...
MUAHH!!

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Monday, December 5, 2011

My news cat


selamat pagi semua...opss... silap lak... selamat tengah hari semua.......Ieyda bangun lama dah cuma baru skarang nak online... semalam kucing Ieyda selamat melahirkan tiga ekor anak kucing yg tak berapa cantik warna dia iaitu warna tompok tiga kaler iaitu kaler hitam,putih,oren... yg tompok tu ada dua ekor n yang sekor lagi betol-betol ikot mcm bapak dia iaitu warna hitam....
gambar diorang xupload lagi....

Malam semalam diaorang tidur ngan Ieyda tapi Ieyda tak tutp lampu la... tapi sampai pukul 4 pagi Ieyda bangun lpaskan ibu diaorang n tutup lampu....tapi dalam pukul 7 tu anak-anak kucing tu bunyi Ya Allah kuatnya suara depa... xpasal-pasal Ieyda lak yg kena jga diaorang... kalu Ieyda tak bawa masuk bilik semalam komfem la diaorang kna gigit nyamuk sbb smlm nyamuk bnyak...

Kesian pulak... tapi bila tngok keletah diaorang best pulak....bukan selalu bleh tngok anak kucing yg baru lahir... skarang kat rumah nie dah ada 9 ekor kucing... ada mcm-mcm gelaran kat diaorang... gedik, galak, gemok, lembik n mcm-mcm larh... tapi nma diaorang bkan sperti gelaran yg kami bg tu...

k larh Ieyda stop stakat sini ja....bye suma....

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Sunday, December 4, 2011

Ceritera Ieyda


hai ols... sori la blog Ieyda dh buruk balik... 2 la gatai tangan sgat... keh3... xpa2... nnty Ieyda mntak tolong kawan Ieyda wt bg cantek balik...Ieyda nie kalu pasal blog mang K.O la bkn Ok.... hehehe... By the way serius Ieyda bosan skrang... demam dh lega tapi kilang pemperosesan mukus kt hidung nie blom bnkrap la....

nk cite nie... semlm Ieyda tngok Tv pastu budak tu kata dia sunyi sangat duduk kat rumah bila mak dgn ayah dia pergi keja... n tak taw larh touching kat mna tiba-tiba air mata Ieyda jatuh setitik demi setitik.. maybe Ieyda pown sama sunyi walaupon mak Ieyda tak keja... Ieyda nk duduk ngan kwn-kwn Ieyda...

Cuti-cuti gini kwn kat muka buku n bloggers nie ja yg jadi kwn Ieyda.... Ieyda nk kluar rumah pown mak Ieyda soal mcm-mcm so Ieyda mls la nk kluar....
kalu kat rumah yg jadi kwn Ieyda cuma Netbook ngan brodbnd nie n kucing-kucing Ieyda...
tapi ada sekor kucing Ieyda tu dia sakit... bila kitaorang lmbat bagi makan ja mesti perut dia masuk angin n last dia akan jalan mcm model...ala-ala 'catwalk' la...
kami bg mkn lmbat pown bkn sbb sja-sja tapi lauk tak dak...

Ieyda tak berani nk bg mkn freskis sbb kucing Ieyda penah mati dsbb kan makan frreskis... tapi Ieyda akan beli jugak tapi Ieyda akan kurangkan larh... n bila perlu ja....

Ni out of topic dh nie....
k larh Ieyda pown lpa Ieyda nk cita pa... by the way sory erk... cerita tunggang terbalik ckit, besa la lama xmasok skolah....

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Friday, December 2, 2011

WELCOME DICEMBER...

Assalamualaikum n selamat sejahtera... hurm tahun nie Ieyda sambut Disember dengan keadaan kesihatan yg tak berapa sihat... ala musim hujan la kata kan... main hujan la tunggu apa lg.. pastu kna la demam+selsema+batuk... By the way I'm still happy... sebab bulan nie my brother nak naik pelamin lak... bulan lepas dia akad nikah... n bulan nie jugak result PMR akn kluar... nervousnya...mcm mna pown kna kuatkan hati la...

Bosan jugak cuti-cuti nie xtaw nk g mna... besa la my parents mesti la sibuk nk kenduri so tak dapat la nk bawak kami g bercuti... tapi Ieyda tak kisah... janji my parents happy... I love both of you...mom and dad... By the way Ieyda still boring and my cats la yg selalu temankan Ieyda... diaorang main ngan Ieyda... n bila diaorang lapar diaorang dtg manja-manja ngan Ieyda tapi bla kenyang diaorang cakar Ieyda... hipokrit pnya kucing.... kehkehkeh.....

Ieyda tak kisah pown.... mcm Ieyda ckap Ieyda nk mak ngan ayah Ieyda happy n tak nak menyusahkan diaorang.... k larh Ieyda dah tak dak idea nk taip....




✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Thursday, December 1, 2011

koleksi cerita lawak BODOH !!!!

seorang guru bersoaljawab dengan murid dalam mata pelajaran sains.tiba-tiba murid bertanya soalan kepada guru.

murid:banyak-banyak burung, burung apa yang badannya dikaki, kepalanya dikaki,sayapnya dikaki, kakinya pun dikaki?
guru:mana ada burung yang macam tu.
murid:ada cikgu..burung kena pijak..

*********************************************************************************

Disekitar awal tahun 90-an,daerah Setiu digemparkan dengan berita yang mengatakan orang meninggal, hidup balik.Untuk mendapatkan kepastian tersebut,wartawan Ahmad Naem telah menemu bual seorang penduduk kampung yang tinggal di daerah tersebut.

Ahmad :Assalamualaikum pak cik...
Pak cik :Waalaikumussalam cu..
Ahmad :Saya Ahmad Naem dari Edisi Sia Sia,ingin menemuramah pakcik mengenai berita yang mengatakan orng meninggal hidup balik..
Pak cik :Ooo...memang benar sekali cu...setelah orang meninggal tersebut dikebumikan,maka orang yang hidup, balik ke rumah la....tak gitu.???
Ahmad :????????????

**********************************************************************************

BANGLA

Bangla dan rakannya sedang berbual

Bangla : Esok saya nak balik bangladesh, isteri saya mengandung 3 bulan.
Rakan : Wah mesti awak gembira
Bangla : Sudah tentu, sudah 3 tahun saya tak balik!Rakan : ?????

**********************************************************************************

TEH

Ada seorang pemuda ke kedai mamak dia hanya ada 70 sen semasa itu.

Pemuda : Mamak berapa harga teh panas deengan sejuk?
Mamak : Panas 70 sen sejuk RM1.20.
Pemuda :! Bagi teh panas 1.Sampai je teh tersebut pemuda itu terus minum.
Mamak : Kenapa awak minum cepat sangat?
Pemuda : Kalau saya tunggu lama2 nanti sejuk tak fasal2 saya kena bayar RM1.20.

********************************************************************************
penjual roti

Seorang penjual roti di langgar sebuah bas. Akibatnya, dia tercampak darimotor rotinya dan masuk ke dalamlongkang..Sementara itu rotinya bertaburan di atas jalan..Sambil menyapu darah yang mengalir dari kepalanya..dia terus merintih kesakitan.Tak lama kemudian datanglah pihak polis menghampirinya dan bertanya..

"Ada apa encik..? Ada apa ?"Dengan suara yang perlahan dan dengan merintihkesakitan.. penjual roti itu berkata,
"Adaaaaaa rotii kejuuuuuuu ... Adaaaaaa rotii coklaaaattt ..."

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

DEMAM..:(

Assalamualaikum dan selamat petang... harinie dah nk dekat seminggu dh Ieyda 'demam' semua nya secukup rasa... batok ada selsema ada sakit pala ada... malahan ditambah lagi dengan satu perasa iaitu sakit dalam mulut... hurm.. dugaan waktu cuti agaknya... nasib lah result PMR lmbat lg nk kluar... xlmbat dh lah dlm 24 ari ja lagi... suspen+takowt+seronok=gementar...

disebab kan badan xbrapa nk sihat aktivit luar pown terpaksa ditunda... chewah mcm la padat sngat jadual Ieyda nie... nie pown dh tak larat nk bawak sapu tangan keliling rumah....

haisyyimmm....hah kan dh bersin.... mak Ieyda dah lega dh tapi Ieyda blom lagi maybe Antibodi Ieyda xkuat kowt...

tak pa larh Ieyda pown Dah xtak larat nk taip... bkan xlarat but no Idea...


p/s: jgn main ujan taw nnty jd mcm Ieyda...hehehe..:)

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Friday, November 25, 2011

I'M VERY VERY BORING

    Assalamualaikum n selamat petang... hurm.. harini seyes series bosan... bukan harini ja hari-hari yang lain pon bosan gak..kalu aku nak keluar gi umah kawan-kawan aku kofem mak aku ajukan macam-macam soalan... aku bosan.. xdak sapa yang boleh buat aku gelak... harapkan tv?? bosan... aku nakkan orang yang boleh wat aku ketawa... rasa macam nak nagis pown ada.. kalu korang nak taw smalam aku nangis samapi bengkak mata n sampai terlena sebab penat.. apa tak nya.. aku nak kan kebebasan... aku nak kluar ngan kengkawan aku tapi mak aku asyik dok contol aku ja... dah la aku dh xdk mood nk cita.. aku bosannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Monday, November 21, 2011

My Brother Has Been Married..


Assalamualaikum.. n selamat pagi... Hari nie aku nak cerita pasal hari sabtu yang lepas iaitu pada 19.11.2011... sebab pada tarikh tu abang kesayangan aku dah mengubah statusnya iaitu daripada bujang kepada suami orang... hari tu abang aku telah akad nikah lepas asar... aku tak ingat pukul brapa tapi hanya dengan sekali lafaz saja... tapi aku taw yang abang aku gemuruh sebab aku dapat tengok dari muka dia... tapi alhamdulillah.. dengan sekali lafaz saja dia sah menjadi suami kepada kakak ipar aku iaitu NOORSALZATUL BT. MURIBI.. n abang aku pulak MOHD MUHSEEN B. ABD RAZAK...


Hari tu pown menjadi hari yang agak bahagia untuk aku.. sebab tu la first time aku tengok orang akad nikah depan aku... tambah pulak aku yang jadi photograper mesti lah dok dekat-dekat dengan tok imam ngan abang aku... tambahan lagi yang akad nikah tu abang aku sendiri lagi larh best... abes ja akad nikah tu kami pakat pi umah kak ipar aku.. tapi kak aku tak pi sebab dia nek keta ngan mak ngah aku...nie gambar-gambar yang aku ngan kak aku tangkap....
nie dekti(sepupu) ngan kak aku


mase nie kita orang dh ready nk g.. aku ngan mak lang(kiri) aku...

nie abg aku yang akad nikah.. mase nie blm akad nikah ag..
my cousin fatin with my sister...

my cousin with her daughter...

my sister wth my beautiful aunty...

my brother... mase nie dy dah nk akad nikah dh... aku ada blakang tok imam 2... tapi xnampak pown...

wah ensem nya abg kesayangan aku nih...:)

abg aku baca taklil(xtaw eja)...

detik yang ditunggu-tunggu... abg aku menyarungkan cincin kat kak ipar aku..

my sister in-law was kissing her husband hand(chewah speaking ntah2 grammar lari abes)

sarah(cousin),kak sal a.k.a kak long, fatin(cousin),kak,aku

kat luar masjid..




kat umah pengantin perempuan... nie bawu akad nikah mesti larh xhias apa-apa lagi...



semoga bahagia hingga ke hujung nyawa..amin..

Akhirnya abes gak masukkan gambar.. penat... sebenarnya ada banyak ag.. tapi aku besa la... mesti la malas kan.... by the way nie larh hari yang paling best bagi kami sekeluarga terutamanya abang aku ngan kak long aku...n congratulations both of you....



✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Wednesday, November 9, 2011

BoSaN GiLeR...:(

Assalamualaikum.. n selamat malam.. hari nie aku tak tahu nak tulis apa... aku malas sangat nak taip... entah lah kenapa... mungkin tak ada kawan yang nak chat ngan aku kot kat dalam fb... lagi pon kat kolah tadi aku dah balas dendam kat mimi... aku tak cakap ngan dia ari nie... aku ckap skit ja... aku cakap benda yang penting ja... buang masa aku ja kalu cakap ngan dia bab2 bnda yang aku buat tiap2 ari n bg aku asa seronok... respon dia senang ja... aku cita yang len soalan yang bakal dia ajukan lari daripada topik yang aku dok cita 2... kalu korang ada time tu mesti korang rasa malu, kecil aty, marah dll.... bayangkan berbuih mulut korang cita last2 dia wat bodo ja...


Aku dah nek pedap dah ngan depa... aku harap sangat tawun depan aku boleh pindah n tak jumpa dah depa... dulu boleh la aku kata depa best friends aku.. tapi la sory... depa boleh la kata miss aku la apa la... tapi boleh bayang ark kalu depa pi kolah depa dok cita benda yang depa dh lalui... aku dok macam tnggul kat ctu.... mak aku lahirkan aku sebagai manusia bukan tunggul kayu... knapa aku kata depa anggap aku macam tunggul kayu?? ya la time senang aku depa tak nampak... tapi bila susah aku la yang depa nampak... la nie ikot suka aty ampa nk wat pa.. aku xmaw amek taw dah pasal depa... depa dah tak dak dalam kamus kawan sejati dalam hidup aku... i'm sorry...


Tengok kalu aku dah bosan macam2 larh aku merapu... tapi ada aku kisah.. janji blog nie boleh aku jadikan untuk meluahkan perasaan aku... k Assalamualaikum...

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Tuesday, November 8, 2011

FAMILY GENGSTER..KAHKAHKAH

SUATU HARI...


Ayah balik dari kerja.

Ayah : Apa bising2 ni??
Mak : Malik is backk!!!!
Aiman : Hey abang besar sudah keluar. Wa ingat lu sudah mampus.

Ayah : Lu siapa mau ckp ini bangsat sama wa? Ini tempat wa punya!(banglo ayah)
Adik : Baik lu semua diam!!! Nanti wa sengatt ahh... Baru lu orang tau.
Mak : Lu siapa mau wa senyap?? Syurga lu bawah tapak kaki wa lu tau tak??
Aiman dan Adik terdiam. Ayah sambung.

Ayah : Syurga lu plak bawah tapak kaki wa kan. Amacam? Lu goyang ka???

Pengaruh KL Gengster...! 1 Family nak jadi gengster... =( rosak2....





✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Sunday, November 6, 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.....

      Assalamualaikum... n slamat aidiladha.... hurm aku xsambut pown hari raya nie sebab aku xniat masa mandi pagi td... tapi aku join ja... ehe... pagi tadi mak aku ajak pi umah cik aku sebab cik aku wat kenduri kekah.. tapi aku malas la nak pi bab aku xsuka suasana yang ramai owang nie.. so aku punya idea jahat muncul la... iaitu aku soh Dalila mai umah aku sebelum kami pi umah tok aku sebab mesti mak aku xajak aku pi kalu owang ada kat umah... pastu pagi tadi pown aku wat la lambat-lambat... sementara nak tunggu Dalila... lama gak aku tunggu last-last dia mai gak... elok dia mai 2 mak aku nak pi umah tok aku dah... tapi sebelum mak aku pi tu dia dah warning aku siap.. soh aku pi gak... aku malas nak pi pown ada sebab gak... tapi aku malas la nak cita...


    Pas mak aku pi tu aku tanya kak aku dia nak pi umah tok aku pukol wapa.. elok dia kta pukol 1.30 P.M. aku pown cepat siap-siap aku pi umah Dalila... sampai-sampai ja sepupu dia yang gediks tu ada... aku pown jadi la hipokrit sat... senyum ja jumpa dia... dia mai umah Dalila just nak ajak Dalila gi jumpa jantan.... Dalila xmau pi.. dia soh adik dia teman... pas adik dia pi ngan sepupu dia tengok-tengok adik dia balik pulak...bila tanya adik dia kata sepupu dia tinggal dia... aku pown malas la nk amek taw... aku dok tunggu sepupu Dalila yang laki tu mai... tapi dah lambat sangat aku pown balik la...


    Pas balik tu aku xsempat nak rehat lagi kak aku dah tunggu dah nak pi umah tok aku... pastu aku cepat-cepat la amek helmet.... cut the story... aku pown balik la umah dengan hati yang gembira... lega hati aku sebab perkara yang aku risaukan xberlaku... k larh aku stop smpai sni ja... mak aku dah panggil... ok larh aku sambung balik...  pas mak aku panggil tadi mak aku soh aku siap-siap nak pi umah tok sebelah ayah aku la... sementara nak tunggu kak aku balik aku tidur larh dulu... dok jap kak aku balik pastu aku tanya dia nak pi x umah tok aku... pastu dia gtaw ayah aku yang dia xmau p.. aku pown malas la nak pi tapi dah terpaksa pi la jugak.. dok sat kak aku kata dia nak pi gak... lega ati aku...


    Lepas sampai ja umah tok aku kami tengok macam xdak orang tapi ayah aku masok gak la umah tok aku... dok kejap chu aku col... dia kata dia nak pi umah aku tapi minyak keta dia abeh masa dok kat kedai makan Pak Su Di Don... apa lagi suma pakat kalut la... last-last ayah aku col dia punya pekerja soh pi beli minyak... masa dok tunggu depa balik tok aku ngan sepupu laki aku dok la kat depan tu... sepupu aku tu dok kira ngan nset dia ja... sekali aku tengok dia pakai nset kna-kna iPhone la.... huh tension btoi aku... aku nak pkai nset tu lama dah tapi xdpat-dapat... last-last dia yang pakai dulu... dah rezeki dia biar larh.... aku xkisah sangat... dok kejap Mak Lang aku mai.. sepupu aku tu pown dah kluaq.. besa larh laki la katakan... dok jap chu aku sampai balik dah... suma balik dengan rupa yang gembira sebab lawak la... apa xnya boleh plak minyak abeh masa nak pi umah aku...


    sembang punya sembang dah pukul 11 dah... apa lagi kami pown gerak la pi umah Mak Lang aku lak... p ja sana Mak Lang aku wat rendang ayam sedap giler.. aku ngan kak aku ja dok bedai rendang tu... kami meratah ja...sedap beb... pas keyang kami pown balik la... dalam pukul 11.30 gak la kami balik tu pown sebab dengar bunyi guruh... ayah aku kata tu bunyi guruh angin... takowt hujan lebat la tu yang kami balik tu kami balik 2... sampai umah dalam pukul 12 la... aku penat sangat.. pastu tewus tidur....tidur sampai tulis blog... hebat an3???

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Saturday, November 5, 2011

~MIMPI~

Assalamualaikum...dan selamat pagi... ari nie aku update blog awal-awal sebab nk cite yang semalam aku mimpi pelik sangat... nak tau ka aku mimpi apa?? ok aku nak cite nie... semalam aku tidor lewat la jugak... sebab tengok anugerah skrin kan... ehe... ok..ok... first aku mimpi aku kawin terpaksa pastu dalam terpaksa-terpaksa aku pown dalam diam mang ada rasa rindu bila berjauhan and rasa risau gak sama ada dia dah makan ke belum... tapi yang aku dapat tau laki dalam mimpi aku tu keje dia doktot doktor... hurm kalu betol-betol dapat Alhamdulillah la.... n lpas tu aku dah xhengat apa-apa dah...

Second mimpi lak aku mimpi aku pi sekolah tapi rindu kat laki tadi masih ada.... pastu satu kejadian telah berlaku... kejadian tu pelik sangat iaitu kabus mai dengan laju sangat sampaikan ada yang sesak nafas... then kami lari ke padang sekolah... hurm... aku xtaw larh sama ada yang ni petunjuk or mainan syaitan... sebab apa aku kata petunjuk sebab selalunya aku mimpi benda yang sama ja... pastu la nie kan asal ada cite pape ja mesti malam tu aku akan mimpi benda yang telah berlaku atau aku akan mimpi benda yang aku nagan kawan-kawan aku dok cite...

Third aku mimpi banjir... masa nie mimpi aku bersambung ngan mimpi first tadi tapi aku cite terlangkau ckit... aku mimpi banjir nie xberapa teruk sangat... just air naik atas batas sikit jewr.... tapi aku bahagia dengan mimpi first tadi tuh... la nie bawu aku taw rasa rindu yang teramat sangat kat sapa-sapa yang bawu kawin ke yang tengah kapel ka... n whatever larh... aku harap nanti aku betol dapat apa yang aku mimpi yang first tadi 2....

And last mimpi aku ialah aku mimpi aku lari balik dengan Farihah n kami ikot jalan jauh dalam perjalanan kami jumpa labah-labah besar sangat daripada kami tp dah mati lah... tapi mang banyak... takot pown ada...dalam takot tu ada harap sangat laki yang aku mimpi first tadi mai selamatkan aku.... eheh gediks... lantak lah janji aku bahagia...

k larh aku asa abeh dah kowt aku citer bab mimpi aku tadi...

Nie len pnya citer lak.... tadi aku on fb pastu aku tinggal la laptop aku kat atas meja pastu aku g tolong mak aku kupas nyok pas abeh kupas nyok aku mai kat laptop aku tengok-tengok kucing aku dok diri smabil tengok laptop aku... jangan katakan tuan kucing pown teringin nak min fb... kucing zaman siber betol la....

k larh aku dah xlarat nak taip lagi dah.... dada... tata...

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Friday, November 4, 2011

BEST....

     Assalamualaikum... pe khabar?? mesti la sihatkan kalu dapat baca blog nie kan2?? ehe.. tadi Dalila mai umah aku pastu kami wt moist chocolate cake... ala2 kt bawah nie larh... tp kek aku elok ag....
                                                            
                                                                

    kalu x kami nak hias ngan icing ngan macam2 lah tp satu hal larh... kami xreti nk buat icing... kalu kami pandai buat icing sah kek kami lagi cantek... ala2 mcm kek kat bawah nie larh...

                                                              

      tapi mang best giler arinie... bayangkan larh dia mai umah aku dari pukul 11 sampai pukul 3.30 baru dia balik.. sampaikan dia xjadi nak p ceramah pa xtaw ngan sepupu dia 2.... pas abeh buat kek kami tengok lak filem flat 3A... smentara nak tunggu kek kami siap... pas ciap ja kami boh topping smpai xnmpak rupa kek pastu kami tabur chocolate rice sampai kami takot nak makan.... tapi mang sedap larh...

     sampai aku pown pening pas makan kek 2... now aku dah xlalu nak makan kek... tengok kek pown aku dah nak termuntah... ok larh guruh pown dah bunyi bek aku tutup sebelom dia mengganas... bsok aku tulis lagi....



                                                                    

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

Wednesday, November 2, 2011

MENCARUT!!!!!!

Ari nie aku tensen tension btol la ngan suma orang kt kolah kcuali orang2 yang tertntu ja.... cikgu ka plajar ka sama ja... nma ja blog happy life tp asyik marah ja... isk..isk..isk... bayangkan lah.. aku ada kawan tapi dpa mngaku ja aku nie kawan dpa tp diaorang wt aku mcm xwujud kt ctu... pastu bila aku buat mcm 2 balek kt diaorang taw plak diaorang nk marah... apa korang pkiaq aku xboleh buat balik ka kt ampa mcm 2 hah??

Yang cikgu lak xabes2 nk marah...lantak la kitaorang nk buat apa pown... kami xkacau cikgu pown... yang cikgu dengki sngat dengan kami apasal... dok buat
stai stail bleh... lg satu biaq la aku nk pkai pa pown... aku xkacau cikgu2 kt kolah 2 pown... kalu asa xska xyah tngok... aku pakai baju yg aq asa selesa.. agpown aq xrasa baju 2 ketat pown so aku pkai la... mak aku pown xkta pa... kalu mak aku asa bju 2 xsesuai ngan aku kompom comfirm la mak aku tegur... apa ingat aku nie cikai sangat ka xtaw pasal dosa pahala... grrr...

Dh abeh kes ckgu lakmasok lak kes kwn sndiri... bayangkan lah aku kalu aku xmaw p kolah aku gtaw kwn2 aku... tp diaorang kalu xmai pakai xgtaw orang dh... xpa2 aku no hal ja... mcm mana ampa wt kt aku
kompom comfirm aku akan buat lg teruk kt korang... ingat pesan aku... lagi pon aku tulis la menda benda pa yang aku nk tulis sebab "kwn" aku 2 orang 2 buta IT.... aku nie pon naseb lah kak aku pasang tenet kalu x aku pon 2x5 ngan depa larh...

yang best nyer kwn aku yang sorang 2 dpat2 ja netbook dy tewus wt
mnda benda 2 wat bnda nie kt netbook dy pastu belagak la ala-ala terer pro la dalam kes kompiter komputer nie.. mntang2 larh ada orang tolong dia boh mcm2 spt. rocketdock, cursor mania, webcam(first kami dpat diaorang xinstall) mcm2 la...

sudah larh lagi lama aq tulis lagu merepek aku nie....
:)

✿ Haep Thanks coz sudi singgah sini and baca entry Ieyda ✿

copyright: Hak milik Blog Syahida Razak